No Man’s Sky on video- ja tietokonepeli, jonka on julkaissut Hello Games. Se on niin sanottu first-person -peli, jossa maailmaa tarkastellaan pelaajan näkökulmasta. No Man’s Sky kuuluu toiminta- ja seikkailupelien genreen, ja sen pääasialliset toiminnot keskittyvät löytöretkeilyn, selviytymisen, taistelun sekä kaupankäynnin ympärille. Peli on julkaistu vuonna 2016 ja se toimii seuraavilla alustoilla: PlayStation 4, Microsoft Windows ja Xbox One. Sitä voi pelata sekä yksin- että moninpelinä, joissa pelaaja ottaa Traveller-hahmon roolin ja seikkailee ympäri galaksia.
Peli alkaa rikkoutuneen avaruusaluksen vierestä. Pelaaja voi kunnostaa sen päästäkseen liikkumaan ympäri planeettaa ja galaksia – tai pidemmällekin. Tällä matkallaan hänen täytyy kerätä tarvitsemiaan resursseja sekä puolustautua vihamielisiltä ufoilta. Atla-niminen olento toimii tarvittaessa oppaana pelaajan matkalla. Erityisen mielenkiintoisen tämän pelin toteutuksesta tekee se, että se säilyttää hyvin vähän dataa servereillään, ja pelin kulku sekä siinä esiintyvät ympäristöt generoidaan determinististen algoritmien avulla. Pelaajan tekemät muutokset ympäristöön saattavat myös näkyä muille samaan paikkaan saapuville pelaajille, mikäli ne ovat tarpeeksi merkittäviä.
No Man’s Sky -pelin ulkoasu säväyttää erikoisella värityksellään. Sen maailma tuo mielikuvan fantasiasta realististen planeettojen sijaan, ja värien sävyt ovat oudon kiehtovia. Pelaaja kohtaa matkallaan mitä erikoisimpia olentoja aina dinosauruksista robotteihin ja aivan uskomattomia näkymiä. Asiaan vihkiytymättömän onkin vaikea kuvitella, kuinka tämä taiteellinen lopputulos on saatu aikaan maisemia ainoastaan laskennallisesti generoimalla. Pelin soundtrack ei myöskään jää jälkeen sen visuaalisesta toteutuksesta. Soundtrack on myös julkaistu erikseen, ja sen voi löytää nimellä Music for an Infinite Universe.
Pelin sankari tapaa matkallaan kaksi olentoa nimeltä Nada ja Polo. Nämä opastavat häntä kohti galaksin keskustaa, jossa pelaajaa eri tavoin etäältä neuvova Atlas-olento vaikuttaisi sijaitsevan. Matkalla sankari saa haltuunsa Atlas-kiviä. Hän huomaa myös Nadan ja Polon tavoin eroavansa muista galaksin olennoista. Lopulta selviää, että galaksi onkin tietokonesimulaatio, Traveller itse on sen osa ja Nada sekä Polo ovat simulaatioon ilmestyneitä virheitä. Pelin lopussa Atlas käynnistääkin uuden simulaation, jolloin alkuperäinen Traveller vapautetaan ja uusi luodaan. Tällöin peli palaa käytännössä alkuun.
Hello Gamesin vuonna 2016 julkaistu No Man’s Sky on fantastinen avaruusseikkailu tietokoneelle ja konsoleille. Siinä Traveller-nimellä tunnettu päähenkilö matkailee ympäri galaksia Atlas-olentoa etsimässä. Hän tapaa reissullaan monenlaisia otuksia, jotka ovat niin ystävällisiä kuin vihamielisiä. Hänen tulee kerätä resursseja, taistella ja käydä kauppaa sekä selviytyäkseen että jatkaakseen matkaansa. Tämän pelin tekninen toteutus poikkeaa mielenkiintoisesti monista muista, sillä se perustuu laskentaan eikä datan servereillä pitämiseen. Siinä on huikeat grafiikat ja valtava määrä löydettäviä ja tutkittavia planeettoja. Tähän peliin kannattaa tutustua, jos et ole vielä sitä tehnyt.
Uusia eeppisen siistejä ja tähtiä tavoittelevia video- ja verkkopelejä syntyy tiuhaan ja on syntynyt jo 70-luvulta saakka: japanilainen klassikko “Space Invaders” luotiin vuonna 1978, eikä se ole hävinnyt mihinkään, päinvastoin. Keski-ikäisille Space Invaders on aikamatka yksinkertaiseen mission avaruuteen: tuhota kaikki maapalloa lähestyvät viholliset suoralta linjalta. Joten kyllä tämä retropeli, sekä alkuperäinen että sitä seuraavat versiot, […]
Elite-avaruussimulaattorisarjan ensimmäinen osa julkaistiin jo vuonna 1984 – kyseessä on siis yksi maailman vanhimmista tietokonepeleistä. Ensimmäinen Elite-peli julkaistiin BBC Micro- ja Acorn Electron -kotitietokoneille. Tämän jälkeen se on muunnettu monelle pelialustalle, kuten Commodore 64:lle, Nintendolle ja PC-tietokoneelle – viimeksi mainitulle on ilmestynyt myös erillinen Elite Plus -sarja. Elite oli ensimmäinen tietokonepeli, jossa käytettiin 3D-grafiikkaa. Siitä […]