Elite: Dangerous

Elite: Dangerous

Elite-avaruussimulaattorisarjan ensimmäinen osa julkaistiin jo vuonna 1984 – kyseessä on siis yksi maailman vanhimmista tietokonepeleistä. Ensimmäinen Elite-peli julkaistiin BBC Micro- ja Acorn Electron -kotitietokoneille. Tämän jälkeen se on muunnettu monelle pelialustalle, kuten Commodore 64:lle, Nintendolle ja PC-tietokoneelle – viimeksi mainitulle on ilmestynyt myös erillinen Elite Plus -sarja. Elite oli ensimmäinen tietokonepeli, jossa käytettiin 3D-grafiikkaa. Siitä muodostui yksi pelialan suurimmista klassikoista, joka avasi tietä myös muille saman pelityylin peleille. Pelisarjassa on ilmestynyt ensimmäisen Elite-julkaisun jälkeen yhteensä kolme jatko-osaa: Frontier: Elite II (1993), Frontier: First Encounters (1995) ja viimeisin Elite: Dangerous vuonna 2014. Frontier-pelit eivät missään vaiheessa päässeet ensimmäisen pelin suosion tasolle. Vuonna 2012 aloitettiin uuden Elite: Dangerous -osan joukkorahoituksen kerääminen, jonka seurauksena sarjan uusin peli julkaistiin joulukuussa 2014 Windowsille. Lisäksi se lanseerattiin Macille toukokuussa 2015.

Sisältö ja peliominaisuudet

Alkuperäisen Elite-julkaisun kehittäjän David Brabenin perustama Frontier Developmentsin suunnittelema Elite: Dangerous on sarjan ensimmäinen massiivinen monen pelaajan verkkopeli. Elite: Dangerous on avaruusseikkailusimulaattori ja ensimmäisen pelaajan ammuntapeli, joka oli julkaisunsa jälkeen yksi pelialan yllättävimmistä uutuuksista. Alkuperältään tietokonepelinä julkaistu Elite: Dangerous on muutettu suosion myötä myös Xbox Onelle ja Playstation 4:lle. Pelin kehitys alkoi jo vuonna 1998, mutta avaruusgenren hiipumisen ja rahoitusongelmien takia julkaisu jouduttiin pistämään jäihin aina vuoteen 2012 asti, kunnes tuolloin syntyi idea hakea joukkorahoitusta. Kickstarterissa aloitettu kampanja tuotti yli puolitoista miljoonaa euroa, mikä osoitti myös pelin kehittäjille David Brabenille ja Ian Bellille, että ihmiset halusivat nähdä neljännen Elite-pelin. Elite: Dangerous on toteutettu yllättävän pienellä budjetilla ja se tarjoaa uskomattoman määrän mahdollisuuksia ja pelitapoja. Jokaiselle pelaajalle tarjotaan tilaisuus kirjoittaa oma avaruussaaga, sillä valtava galaksi odottaa seikkailijoitaan.

Pelikokemus

Eliteä voi pelata kahdella eri tavalla: yksinpelinä tai verkkopelinä. Elite: Dangerous on kuitenkin aina yhdistynyt verkkoon, joten yksinpelinä pelattu pelikin peilautuu Eliten universumiin ja muiden pelaajien näkyville. Siinä ei ole erityistä juonta, joten pelaamisen sisällön muodostaa pelaaja itse. Halutessaan pelaaja voi olla kauppias, merirosvo, tutkimusmatkailija tai vaikkapa palkkiometsästäjä – pelin monet vaihtoehdot tekevätkin siitä erinomaisen. Kyseessä on valtavan kokoinen hiekkalaatikko, josta voi muodostaa oman hiekkalinnan tai valtakunnan. Graafisesti peli on uskomattoman kaunis, sillä planeetat ja galaksit on tehty hyvin tarkasti ja niille voi laskeutua etsimään uusia kauppapaikkoja tai rikkauksia. Pelaaminen on myös yllättävän vaikeaa ja parina ensimmäisenä viikkona pelin opaskirja kannattaa pitää lähellä. Harjoitukset eivät kata kaikkia toimintoja, joten pelaaja on pakotettu opiskelemaan suuren osan toiminnoista itse. Vaikeuksien selättämisen jälkeen pääsee kuitenkin osaksi ainutlaatuista avaruusseikkailua.

You May Also Like