Uusia eeppisen siistejä ja tähtiä tavoittelevia video- ja verkkopelejä syntyy tiuhaan ja on syntynyt jo 70-luvulta saakka: japanilainen klassikko “Space Invaders” luotiin vuonna 1978, eikä se ole hävinnyt mihinkään, päinvastoin. Keski-ikäisille Space Invaders on aikamatka yksinkertaiseen mission avaruuteen: tuhota kaikki maapalloa lähestyvät viholliset suoralta linjalta. Joten kyllä tämä retropeli, sekä alkuperäinen että sitä seuraavat versiot, onnistuu koukuttamaan myös nuorempia ikäpolvia. Emme siis yksinkertaisesti voi ohittaa Invadersia tässä kontekstissa. Mutta aikakirjoista tähän päivään…. Mitkä ovat tämän hetken tyylikkäimmät uutuudet, mitkä ovat kestosuosikkeja? Mitä pelataan netissä, mitä offline-versiona? Näiltä sivuilta löydät ajankohtaista tietoa, linkkejä, vinkkejä ja vaikka mitä avaruuteen liittyvistä peleistä: fantasia, scifi, simulaattoripelit, MMO-verkkopelit jne. Ei vain ne suuret ja menestyksekkäät, vaan myös ne pienet, oivaltavat helmet.
Näitä löytyy joka lähtöön (ja joka laatuun); ammuntapelit, siirtokuntien rakentamiset, avaruuslentosimulaattorit ja maailmojen sodat. Kaikille siis jotakin, mutta tässäpä muutama varteenotettava aarre mistä aloittaa. X3: Albion Prelude (Egosoft, 2011) on todellinen klassikko, moniulotteinen ja runsas, vaikka auttamattomasti ikä alkaa näkyä, jos siihen kiinnittää huomiota. X-nelosta odotetaan nyt innokkaana – on nimittäin luvattu tälle vuodelle ja odotukset ovat korkealla. Strategiapeli Stellaris (Paradox) vuodelta 2016 on näinä päivinä saanut päivityksen, Distant Stars, jossa keskitytään tutkimusmatkailuun, ja tunnetun avaruuden ulkopuolelle jäävän salaperäisen alueen löytämiseen vaaroineen, ötököineen, avaruusolioineen kaikkineen. Usein parhaaksi avaruuspeliksi on väitetty FTL: Faster Than Light -peliä (Subset Games, 2012). Avaruusaluksen kapteenina tehtäväsi on pitää huolta omista joukoistasi ja aluksestasi, sekä tietysti suojata ja pelastaa Galaktinen Liitto, jota vastaan hyökätään raivokkaasti. Tässä vain muutama esimerkki.
Verkkopelien dynaamisuus ja massiiviset, monen pelaajan verkkopelit (MMO) ovat siirtäneet koko avaruuspeligenren suorastaan kosmiselle tasolle. EVE Online (CCP Games, 2003) vetää erittäin pitkän korren tässä genressä – voit aloittaa tämän avaruussimulaattorin ja verkkoroolipelin pelaamisen ilmaiseksi netissä, satojen tuhansien muun pelaajan kanssa. Mutta EVE on myös vaativa ja monimutkainen pro-tason peli. Toinen suosittu avaruusvideopeli on Elite Dangerous (Frontier Development, 2014), joka vasta hiljattain on avautunut myös online- ja yhteisöpelaamiseen. Elite Dangerous antaa pelaajan itse päättää roolinsa, rakentaa menestyksensä ja päätyä sulavalinjaisen avaruusaluksen haltijaksi graafisesti loistavassa tekeleessä. Käytännössä pelaaminen verkossa ei kuitenkaan vastaa EVE:ä, sillä määrällisesti Elitessä on vain murto-osa pelaajista kerralla. Muita varteen otettavia MMO:ta ovat Star Trek Online (Cryptic Studios, 2010), jonka yhteisöä kehutaan, sekä Star Wars: The Old Republic (HeroEngine, 2011), jossa tarinankerronta on johdonmukainen ja houkutteleva.
Jokainen sci-fi -fani tuntee Star Wars -universumin kuin omat taskunsa ja Galaxy of Heroes antaa pelaajalle mahdollisuuden astua tähän maailmaan ja koota ympärilleen tiimin suosikkihahmoistasi. Pelistä löytyvät kaikki saagan sankarit ja antisankarit, kapinalliset sekä Sith-lordit, joiden avulla taistellaan muita ryhmiä vastaan. Hahmoja voi kehittää ja testata PvP -areenoilla sekä turnajaisissa. Tämä peli mahdollistaa myös oman […]
Elite-avaruussimulaattorisarjan ensimmäinen osa julkaistiin jo vuonna 1984 – kyseessä on siis yksi maailman vanhimmista tietokonepeleistä. Ensimmäinen Elite-peli julkaistiin BBC Micro- ja Acorn Electron -kotitietokoneille. Tämän jälkeen se on muunnettu monelle pelialustalle, kuten Commodore 64:lle, Nintendolle ja PC-tietokoneelle – viimeksi mainitulle on ilmestynyt myös erillinen Elite Plus -sarja. Elite oli ensimmäinen tietokonepeli, jossa käytettiin 3D-grafiikkaa. Siitä […]